Er zijn vele soorten pasta:
♣ Cannelloni, grote ronde pijpen die gevuld worden
♣ Farfalle, vlinder- of strikvormige pasta
♣ Gnocchi, behalve van tarwebloem veelal gemaakt van aardappelen, de Gnocchi di patate
♣ Lasagne, platte rechthoekige pastavellen
♣ Macaroni, holle boogjes in diverse maten
♣ Penne, holle rechte buisjes
♣ Conchiglie, beter bekend als schelpjes, zijn zowel heel groot als klein te verkrijgen
♣ Fusuli, een gedraaide spiraalvormige pasta
♣ Spaghetti, ronde lange vorm
♣ Tagliatelle, platte lange vorm
♣ Linguine, is een smallere variant van tagliatelle
♣ Papardelle, is een bredere variant van tagliatelle
♣ Tortellini, opgerold stuk deeg met vulling en daarna dichtgevouwen
♣ Ravioli, twee deeglapjes op elkaar met vulling ertussen
♣ Orecchiette, Italiaans voor 'oortjes', een pasta uit Puglia