♣ Papardelle ♣
Papardelle (of papparelle) is een Italiaanse pastasoort.
Ze bestaan uit lange brede linten pasta van meer dan 1 centimeter breedte.
Papardelle komt vermoedelijk uit de regio Toscane.
Het woord papardelle komt waarschijnlijk van het Italiaanse pappare,
wat opslokken of naar binnen werken betekent.

♣ Cannelloni ♣
Cannelloni (of manicotti) zijn een soort pasta,
die bestaat uit grote dikke staafjespasta gemaakt uit durumtarwe.
De soort stamt uit Italië, maar wordt ook in Spanje gegeten en
tegenwoordig over de hele wereld. Cannelloni worden vaak met
bolognesesaus geserveerd. Ze kunnen gevuld worden met vlees, vis, groenten enz.
De naam cannelloni betekent in het Italiaans: grote pijpen.

♣ Farfalle ♣
Farfalle is een Italiaanse pastavorm. Farfalle is Italiaans voor vlinders
(de "e" aan het eind van het woord geeft aan dat het om het meervoud gaat van farfalla).
In het Nederlands worden ze ook wel strikjes genoemd.

♣ Gnocchi ♣
Gnocchi zijn een Italiaanse pasta-soort. Het woord gnocchi,
meervoud van het Italiaanse gnocco, betekent "klont".
De Aziatische varianten worden vaak met het Engelse woord "dumpling" aangeduid,
het Nederlandse woord is knoedel. Gnocchi is vooral bekend in de variant van aardappel;
gnocchi di patate. In Polen worden zij kopytka of paluszki genoemd.
Gnocchi van aardappel
Gnocchi di patate zijn een soort ovale balletjes, gemaakt van
aardappel en tarwemeel.
Het is een typisch Italiaans gerecht. De aardappelen worden gekookt en gepureerd,
en daarna met het meel en wat zout gekneed en dan gekookt in kleine balletjes.
De gnocchi zijn klaar als ze komen bovendrijven.
Ze worden vaak geserveerd met een saus van tomaten of van zachte kaas.
Gnocchi van tarwe
Er is ook een soort gnocchi van tarwe.
Deze gnocchi zijn kleiner. Ze worden gemaakt door een beetje pasta-deeg met een duim over een rooster te rollen.
In Sardinië noemt men deze gnocchi echter malloreddus of gnocchetti sardi en worden ze veelal gemaakt met saffraan.
Malloreddus worden vaak gegeten met een saus van tomaten (en eventueel Sardijnse worst) en geraspte pecorino sardo.
In Oostenrijk en Zwaben worden zij Spätzle genoemd.